Kistemaker Bouw B.V.
De Compagnie 43
1689 AG Zwaag
Veranderingen in de grondwaterstand zijn funest voor de houten palen en dwarsbalken waarop uw gemetselde fundering rust. Als die bloot komen te liggen, kunnen er schimmels ontstaan waardoor de dwarsbalken hun stabiliteit verliezen en verzakken. Dat proces treedt soms pas na 10 of 20 jaar droogstand op. Pas dan zijn de gevolgen te zien: scheuren in gevels en bouwmuren.
Palenpest ontstaat door bacteriën die de spintlaag van heipalen aantasten. De spintlaag is de zachte laag rondom de kern van de paal. Als de buitenkern van de palen wordt ‘weggevreten’, rust de fundering na zo’n 70 tot 90 jaar alleen nog op ‘luciferhoutjes’. De palen verliezen hun draagkracht en het pand verzakt. Palenpest komt vooral voor bij grenenhouten palen.
Een fundering op staal hoort te staan op een stevige zandlaag, dus niet op klei of veen. Klei en veen klinken in, waardoor het pand zakt. Wordt de straat opgehoogd of komen naastgelegen woningen op palen te staan, dan ligt uw pand uiteindelijk lager dan de omgeving. De vloer van de begane grond bevindt zich daardoor dichter bij het niveau van het grondwater en er zal vroeg of laat wateroverlast optreden. Dat is te merken aan vocht in de kruipruimten, rottende vloerbalken en vochtige muren.
Verlaging van de grondwaterstand kan leiden tot droogstand, waardoor de paalkoppen onder de kespen verpulveren. Zo’n verlaging kan ontstaan door bijvoorbeeld een lekkend riool, verkeerd afgestelde drainage, verlaging van het oppervlaktewaterpeil of door grondwateronttrekking bij een belendende bouwput. Wat ook de oorzaak is: uw pand verliest zijn stabiliteit.
Verbouwingen, muurdoorbraken en andere veranderingen in het heden of verleden kunnen plaatselijk overbelasting van de fundering veroorzaken. Met als mogelijk gevolg klemmende deuren en scheuren in muren en ramen.
Wij verrichten alle uitvoerende werkzaamheden rondom funderingsherstel en kelderbouw:
In onze kleine timmerwerkplaats maken wij restauratieve producten zoals: